Pupilafstand meten

Om uw glazen correct te kunnen slijpen, is de pupilafstand, ook wel PD genoemd, nodig. Dit is de afstand van het midden van de linkerpupil tot het midden van de rechterpupil. Helaas staat niet altijd op een oogmeting.

Pupilafstand op uw recept

Wilt u bestellen maar weet u niet wat uw PD is?

De pupilafstand is niet montuur afhankelijk. Mocht u op uw recente oogmeting de waarde van de PD niet terug kunnen vinden, dan kan u ook de waarde van een andere, oudere meting nemen. Deze waarde ligt over het algemeen rond de 30(mm) per oog.

Ook is het een mogelijkheid om opnieuw een oogmeting uit te laten voeren, en dan specifiek te vragen om de pupilafstand ook te noteren.

Zelf de pupilafstand meten is ook mogelijk.

Zelf pupilafstand meten

Dit doe je in 2 stappen.

Eerst door, bijvoorbeeld met een lineaal, de totale afstand tussen het midden van je rechterpupil en je linker pupil te meten. Het is hierbij belangrijk dat je recht vooruit kijkt. Dit is de totale pupilafstand.

Daarna meet je de afstand van het midden van de linker pupil tot het midden van de neusbrug, dit is de pupilafstand links en de afstand  de rechter pupil tot het midden van de neusbrug, dit is de pupilafstand rechts.

Deze waarden zijn dan te gebruiken bij het plaatsen van uw bestelling.

Controleer altijd dat de totale afstand gelijk is aan pupilafstand links + pupilafstand rechts.

Ondanks dat het zelf meten van uw pupilafstand niet moeilijk is, en in de meeste gevallen goed genoeg is, raden wij toch aan uw pupilafstand doormiddel van een professionele oogmeting te bepalen.